Sunday, May 1, 2005

Quim Sicília, de la Comuna de Barcelona al Fòrum 2004

Sicília és director del Camp de la Pau i expert en cooperació internacional

Quim Sicília ocupa un lloc destacat en l’organització del passat Fòrum de les Cultures de Barcelona, l’any 2004, ja que ha estat un dels dos màxims impulsors del projecte de cooperació internacional del Camp de la Pau. Ha aconseguit reunir prop de 1.300 joves, de 12 a 14 anys, procedents de 28 ciutats d’arreu del món en un mateix campament, el Camp de la Pau. I el més soprendent és que aquesta experiència, sens dubte, ha estat de les més valorades a nivell popular de l’esdeveniment del Fòrum de les Cultures.
-
Sicília va néixer fa cinquanta anys a Barcelona. A partir dels catorze es va iniciar en el món de l’escoltisme i d’altres moviments socials, fins el punt d’assistir en primer persona a la creació del moviment de la no-violència a Catalunya. Va ser en aquesta plataforma on va coincidir amb altres joves inconformistes, com Lluis Maria Xirinacs o Albasto. De dels seus inicis, els seus referents han estat Gandhi i Tolstoy, principalment.
-
Aquest moviment social va conduir Sicília cap a posteriors lluites reivindicatives i va participar de la vida en una comuna a la seva joventut. Però l’acció política també era necessària, segons ell, i Sicília va participar, entre d’altres, en una vaga de fam l’any 1980 a favor de l’amnistia del seu amic Xirinacs, company de reivindicacions. Políticament, però, només ha participat en l’Assemblea de Catalunya durant uns anys.
-
Quim Sicília ha treballat bona part de la seva vida a Banca Catalana, però posteriorment es va poder dedicar professionalment al món del cooperativisme. Aquesta ocupació li ha permès viatjar per diversos països, com és el cas d’El Salvador, on va exercir de forma gratuïta com a professor universitari, i a la Índia, on ja havia fundat amb divuit anys l’Escola d’Estudis No Violents.
-
Actualment, Sicília viu a Sant Cugat i presideix el Club Muntanyenc, que en aquests moments afronta el seu trasllat a un altre edifici que es construirà especialment per al club. A més, li agrada llegir llibres de viatges i poesia. Quim confessa que el seu pare espiritual és Anton Sala Cornador, “un desconegut per a molts però una inspiració important per a mi”. La direcció del Camp de la Pau del Fòrum de Barcelona 2004 li ha permès, segons afirma, “poder dedicar-me als treballs socials sense haver de pensar en els diners”.

No comments:

Post a Comment